Raakvlak Academie maakt vliegende start na lockdowns

De Zwolse Raakvlak Academie laat steeds meer van zich horen. Ook het afgelopen anderhalf jaar, waarin niet veel mogelijk was, bleven ze samen met hun studenten werken aan muziek en theater. Raakvlak Academie ondersteunt talentvolle mensen die graag muziek of theater maken, maar voor wie ‘gewoon meedoen’ nog even lastig is. En ondanks de lastige tijd, bleven de aanmeldingen voor online en offline repetities en workshops binnenstromen.

Van online componeren naar offline repeteren

In maart 2020 veranderde ineens alles, niet alleen voor de Raakvlak Academie, maar natuurlijk ook in de privé-situatie van de studenten. Ze moesten op zoek naar nieuwe mogelijkheden om onze talenten te kunnen blijven helpen en inspireren. Het belangrijkste doel was om de ontmoetingen centraal te laten staan: samen werken aan muziek en theater. Ze gingen ineens van offline repeteren naar online componeren. Diverse online workshops en sessies werden georganiseerd waarbij de studenten eigen en gezamenlijke songs schreven, filmpjes maakten en samen scènes bedachten. Thuis werkten de studenten aan beeldende kunst en, toen het even mocht, aan een gezamenlijk kunstwerk onder leiding van Dennie Boxem.

“De ontmoeting, het opbouwen van een netwerk, is een belangrijk onderdeel van ons werk,” legt Annemiek van Bussel (artistiek leider Raakvlak Academie) uit. “Het bleek best lastig om dat tijdens de Coronaperiode overeind te houden. Gelukkig kunnen we nu weer op volle kracht vooruit en zijn we met drie muziekgroepen en één theatergroep actief,” vervolgt ze.

Raakvlak Familie op gloednieuwe website

De lockdown zorgde er ook voor dat er tijd gemaakt kon worden om een fonkelnieuwe website te bouwen. Dit deed de Raakvlak Academie samen met ontwerper Hans van der Woerd. Op deze nieuwe website wordt niet alleen het verhaal van de Academie vertelt, maar wordt ook de hele Raakvlak Familie getoond. “Hier zie je wie we zijn, wie er meedoen en waarom,” aldus Annemiek. “Je kunt je er natuurlijk ook aanmelden voor Raakvlak, of een donatie doen. Als particulier initiatief kunnen we elke euro steun goed gebruiken.” De bouw van de website werd mede mogelijk gemaakt door de MAEX Impuls regeling. De website is te bekijken via: www.raakvlakacademie.nl.

Raakvlak Live! te zien bij Zwolse Theaters

Bij de vorige show in 2019 bliezen de studenten van Raakvlak Academie heel Zwolle al van hun stoel. De 2021-editie, met nieuwe studenten en enorm veel energie na de lange coronastilte, wordt minstens net zo bijzonder. Tijdens deze muzikale show verrassen studenten, oud-studenten en coaches het publiek met muziek dat staat als een huis en recht uit het hart komt. Laat je raken tijdens Raakvlak Live! Het beeldende werk van de studenten is ook te zien op 28 november bij Zwolse Theaters.

“Ook als er weer een lockdown komt gaat het concert sowieso door,” vertelt Arnold Fransen (zakelijk leider Raakvlak Academie). “Dan gaan we livestreamen. Er komt dus hoe dan ook dit jaar weer een concert, en voor het eerst ook een theatervoorstelling.” Kaarten zijn te bestellen via Zwolse Theaters.

Over de Raakvlak Academie

Raakvlak Academie is een particulier initiatief uit Zwolle dat gefinancierd wordt vanuit subsidies en donaties.Bij Raakvlak Academie ontwikkelen onze studenten hun talenten en bouwen ze een netwerk op. Zodat ze daarna op eigen kracht verder kunnen. Raakvlak heeft als doel om studenten verder te helpen. Meedoen binnen Raakvlak duurt maximaal twee jaar.