#RakeVragen aan Student Sander en Coach Micha

Sander volgt een (tot nu) individueel traject en kreeg daarin coaching van Micha Wink. We stelden Sander én Micha een paar #rakevragen.

Sander, wat speel(de) je voordat je bij Raakvlak kwam?

Ik speel piano. Als beginnend pianist speelde ik bijvoorbeeld Ballade pour Adeline (Richard Clayderman is hier beroemd mee geworden) en Maladie d’Amour (tune van Medisch Centrum West). In het begin speelde ik samen met mijn zus. Toen zij op een gegeven afhaakte ben ik verder gegaan. Ik heb van alles gespeeld, van Jazz tot Modernere popmuziek. Meestal waren dit wel arrangementen van een bekend stuk in een gemakkelijkere uitvoering. De laatste tijd ben ik zo ver dat ik aan de originele werken begin. Dat zijn bijvoorbeeld The Portait van James Horner (tune Titanic), De Mondscheinsonate van Beethoven en Für Elise van Beethoven.

Trad je wel eens op?

Mijn eerste optreedervaring was tijdens een uitvoering op de muziekschool, toen was ik volgens mij 13. Ik kreeg wel de bibbers: voor de allereerste keer optreden en dan helemaal alleen… In 2019 heb ik een keer in Fermate opgetreden: “Koffie met Sander”. Daar ben ik inmiddels vaker te vinden: na het sporten ga ik gemiddeld één keer per week op de vleugel in Fermate spelen. Dit is in de grote hal van dit gebouw en de akoestiek is daar zeer mooi.

Daarnaast speel ik wel op de schaapscheerdersfeesten van De Klooienberg. De laatste was alweer in 2019, want daarna mocht het feest niet doorgaan met publiek. Eigenlijk was het schaapscheerders zonder feest…  Ik hoop dat het dit jaar wel doorgaat. Optreden vind ik leuk om te doen nu, het gaat me steeds beter af. Ik heb er helemaal geen probleem meer mee en heb ook wel in het station gespeeld.

Micha, hoe vond jij het om met Sander te werken?

Ik vond het een erg leuk traject. Was natuurlijk van beide kanten even aftasten maar we konden al snel grapjes maken waardoor er een ontspannen werksfeer was. Sander pakte na een paar lessen de opdrachten en structuur goed op zodat we goed konden werken aan de doelstellingen. Coronamaatregelen zorgden ervoor dat we een kleine periode niet konden lessen maar dat was gelukkig snel voorbij!

Sander, wat was jouw muzikale vraag aan Raakvlak, wat wilde je graag leren?

Ik wil graag meer netwerken, mijn muzikale contacten uitbreiden. Ook wil ik betere technieken leren voor het spelen als solopianist. Dat zou ik graag willen doen bij bijvoorbeeld een restaurant of bij evenementen als achtergrondmuziek en of sfeermaker.

En, is dat al gelukt?

Tot nu toe wel. Daarbij vond ik het vooral leuk om te leren opgaan in het pianospel. Om een verhaal te vertellen door middel van hoe je een stuk speelt. Lastiger vond ik het ‘tellen’ van de maat. Ik doe het liever op gevoel.

Micha, hoe heb je het spel van Sander zien groeien tijdens het traject?

Sander is al heel anders gaan spelen. Toen ik hem voor het eerst hoorde spelen klonk het behoorlijk hard en een beetje slordig. Dat heeft hij in relatief korte tijd toch behoorlijk kunnen veranderen. Hij speelt met gevoel en heeft nu een veel subtieler touch. Hij kijkt en luistert beter naar zichzelf waardoor zijn spel bewuster is geworden.

Heb je nog een tip voor pianisten die net als Sander meer uit hun spel willen halen?

Langzaam studeren is mijn belangrijkste tip. Daardoor studeer je iets veel bewuster en sneller in. Je hebt dan namelijk de tijd om te luisteren en te controleren. Denk aan vingerzettingen, ritme, juiste noten, pedaal, dynamiek etc.